Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – увеличава вероятността за инсулт или инфаркт, макар често

...
 Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – увеличава вероятността за инсулт или инфаркт, макар често
Коментари Харесай

Високото кръвно е рисков фактор: Как да го предотвратим?

 Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – усилва вероятността за инсулт или инфаркт, въпреки постоянно да не е съпроводено от симптоматика. По данни на Института " Роберт Кох ", милиони хора по света умират всяка година, като сред причините е и високото кръвно налягане, оповестяват от " Deutsche Welle ".

Най-вече липсата на достатъчно придвижване, нездравословното хранене, затлъстяването, стресът и прекалената консумация на алкохол тук са рисковият фактор.

В тази връзка АРД цитира данни на Германската лига по хипертония, съгласно които съвсем един на всеки трима души в Германия има високо кръвно налягане, т.е. стойности над 140 на 90. В допълнение към медикаментите физическите извършения също могат да намалят до известна степен кръвното налягане, добавя немската социална телевизия.

Досега лекарите смятаха, че упражненията за устойчивост са изключително ефикасни в тази ситуация. Ново проучване, поместено в " British Journal of Sports Medicine ", демонстрира, че различен тип подготовка е изключително потребна за пациентите с кръвно налягане: така наречените изометрични извършения.

Британските откриватели са проучили резултатите от 270 клинични проучвания с общо над 10 хиляди участници в тях. Изводът, до който са достигнали, гласи: изометричните извършения намаляват кръвното налягане доста по-ефективно, в сравнение с класическите тренировки за устойчивост, интензивните интервални тренировки или силовите спортове, написа Фокус.

Изометрични упражнения – що е то?

При изометричните извършения избрани мускулни групи се напрягат за известно време в разтегнато положение – без придвижване. Едно от най-известните от тях е " планк "  – задържане на тялото в поза, сходна на тази при лицевите опори, само че с изместена тежест от ръцете върху предмишниците.

Ръководителят на проучването Джейми О'Дрискол от университета в Кентърбъри изяснява по този начин позитивния резултат на изометричните извършения върху кръвното налягане: Задържайки тялото за две минути в неподвижна позиция, да вземем за пример в поза " дъска "  при упражнението " планк ", мускулното напрежение се усилва доста. При разпределяне се възвръща притокът на кръв. Това, съгласно него, е повода изометричните извършения да са два пъти по-ефективни от тези за устойчивост във връзка с увеличеното кръвно налягане.

След единствено две седмици постоянни извършения горната стойност на кръвното налягане е спаднала с 8 пункта, а долната – с четири, демонстрира още проучването. Три пъти на седмица по 15 минути извършения са изцяло задоволителни, твърди О'Дрискол.

Освен физическите извършения, лекарите поучават хората с високо кръвно налягане да спрат да пушат, да се хранят с ниско наличие на сол, да заобикалят напрежението и да внимават за наднормено тегло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР